KUCHNIA FRANCUSKA
Stereotypowy Francuz sięga tylko po żabie udka, ślimaki i mule. Rzeczywiście skorupiaki i owoce morza są bardzo istotnym elementem kuchni francuskiej, ale nie jedynym. Warto zdawać sobie sprawę z tego, że nie jest to kuchnia jednolita. Jest ona delikatna, lekka i fantazyjna zarazem.
Zupa cebulowa (soupe à l’oignon) to najbardziej tradycyjna francuska zupa, dostępna w niemalże każdej restauracji we Francji. Gotowana jest na bulionie wołowym bądź wieprzowym i białym winie, a charakterystyczną słodycz zawdzięcza skarmelizowanej cebuli. Zupę cebulową zapieka się z pszennymi grzankami posypanymi startym serem Gruyere. A jak smakuje francuska zupa cebulowa? Jest gęsta i sycąca, lekko słodka i przede wszystkim zaskakująco smaczna!
KUCHNIA WŁOSKA
Kuchnia włoska to nie tylko pizza i pasta. W każdym z ponad 20 regionów kulinarnych Półwyspu Apenińskiego możemy spróbować niepowtarzalnych lokalnych przysmaków.
Gnocchi to rodzaj delikatnych włoskich klusek, przygotowywanych na bazie ziemniaków, mąki i jajek. W wielu regionach Włoch można spotkać kolorowe odmiany tego dania, które powstają przy wykorzystaniu warzyw lub ziół. W Toskanii spróbujecie na przykład gnocchi z ricottą i ze szpinakiem, który sprawia, że kluski mają zielony kolor.