komogotowanie

KUCHNIA FRANCUSKA

Stereotypowy Francuz sięga tylko po żabie udka, ślimaki i mule. Rzeczywiście skorupiaki i owoce morza są bardzo istotnym elementem kuchni francuskiej, ale nie jedynym. Warto zdawać sobie sprawę z tego, że nie jest to kuchnia jednolita. Jest ona delikatna, lekka i fantazyjna zarazem. 

 

Zupa cebulowa

Zupa cebulowa (soupe à l’oignon) to najbardziej tradycyjna francuska zupa, dostępna w niemalże każdej restauracji we Francji.  Gotowana jest na bulionie wołowym bądź wieprzowym i białym winie, a charakterystyczną słodycz zawdzięcza skarmelizowanej cebuli. Zupę cebulową zapieka się z pszennymi grzankami posypanymi startym serem Gruyere. A jak smakuje francuska zupa cebulowa? Jest gęsta i sycąca, lekko słodka i przede wszystkim zaskakująco smaczna!

 

KUCHNIA WŁOSKA

 

Kuchnia włoska to nie tylko pizza i pasta. W każdym z ponad 20 regionów kulinarnych Półwyspu Apenińskiego możemy spróbować niepowtarzalnych lokalnych przysmaków.

Ziemniaczan gnocchi z sosem serowym

Gnocchi to rodzaj delikatnych włoskich klusek, przygotowywanych na bazie ziemniaków, mąki i jajek. W wielu regionach Włoch można spotkać kolorowe odmiany tego dania, które powstają przy wykorzystaniu warzyw lub ziół. W Toskanii spróbujecie na przykład gnocchi z ricottą i ze szpinakiem, który sprawia, że kluski mają zielony kolor.

 

Ziemniaczane gnocchi z sosem serowym, włoskie gnocchi, kopytka z serem, kluski ziemniacane, sos serowy, z czym podać kopytka, kluski z masłem, domowe gnocchi



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl